58 de persoane au fost sancționate ca urmare a incendierii intenționate a vegetației uscate

58 de persoane au fost sancționate ca urmare a incendierii intenționate a vegetației uscate
Sursa foto: IGSU

Cincizeci și opt de persoane au fost sancționate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție, ca urmare a incendierii intenționate a vegetației uscate și deșeurilor menajere. Astfel, au fost întocmite 58 de procese-verbale, dintre care 42 în sumă de 234.000 de lei lei și 16 procese-verbale cu aplicarea a 640 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Sancționările pentru incendierea intenționată a vegetației uscate au fost aplicate la Bălți, raioanele Soroca, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sîngerei, Rîșcani, Fălești, dar și UTA Găgăuzia.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul anului, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 1.080 de cazuri de ardere a vegetației uscate, care au afectat o suprafață de 2278,32 ha.

În vederea prevenirii și atenționării cetățenilor despre consecințele producerii incendiilor de vegetație, dar și despre sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată, angajații IGSU au avertizat 45.965 persoane din toate raionale țării.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat populația despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare, în vederea evitării riscului izbucnirii și răspândirii focarelor de ardere a vegetație uscate pe arii extinse.

Pompierii avertizează cetățenii că în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de vegetație de proporții.

Totodată, oamenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor, să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. De asemenea, o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor, aceștia trebuie supravegheați de maturi pentru a nu le permite jocul cu focul și alte surse de aprindere.