53 de profesori din R. Moldova vor urma cursuri de limba și literatura română la Iași

53 de profesori din R. Moldova vor urma cursuri de limba și literatura română la Iași
Sursa foto: Nicu Gușan / Radio Europa Liberă

Încă 53 de profesori din R. Moldova vor pleca în România, pentru a urma cursuri de limba și literatura română. Grupul este format din 53 de pedagogi din UTA Găgăuzia, precum și raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți.

De această dată, pedagogii moldoveni se vor putea aprofunda în studiul limbii române la Iași. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării (MEC), programul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în perioada 17-31 iulie curent.

„Apreciem mult că în cadrul acestui grup nu avem doar profesori de limba română, cum a fost în cazul primului grup, dar și profesori de alte discipline, care cochetează cu ideea de a preda limba română sau deja o fac - disciplină de bază pe care o predau la școală”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unui eveniment festiv.

Potrivit oficialului, inițiativa face parte din strategia generală a Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de a promova educația multilingvă, în încercarea de a migra mai multe discipline în școlile alolingve, în special, în Găgăuzia - în direcția limbii romanii și în direcția limbii găgăuze.  

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Conform unui sondaj realizat de MEC, circa 187 din cele 1.410 cadre didactice din UTA Găgăuzia s-au arătat deschise să predea în limba română.

Primul grup de pedagogi, format din profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți au participat participa la cursuri de perfecționare a limbii române în perioada 16 iunie – 10 iulie. Atunci, sesiunile de formare profesională au avut loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov.

Cursurile sunt organizate de către MEC și Ambasada României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației de la București. Pe parcursul anului curent, de instruiri va beneficia încă un grup de cadre didactice.

Datele oficiale arată că în sistemul educațional din R. Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română, care predau în 255 de școli alolingve.

Zeci de profesori din Găgăuzia, Taraclia și Bălți își vor perfecționa limba română peste Prut
57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți vor participa la cursuri de perfecționare a limbii române, organizate peste Prut. Sesiunile de formare profesională se vor desfășura în perioada 16 iunie – 10 iulie , la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava…