Zeci de profesori din Găgăuzia, Taraclia și Bălți își vor perfecționa limba română peste Prut

Zeci de profesori din Găgăuzia, Taraclia și Bălți își vor perfecționa limba română peste Prut
Imagine simbol. Sursa foto: Getty Images

57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți vor participa la cursuri de perfecționare a limbii române, organizate peste Prut. Sesiunile de formare profesională se vor desfășura în perioada 16 iunie – 10 iulie , la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov.

Cursurile sunt organizate de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ambasada României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației de la București.

„Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate de minoritățile etnice. [...] Prin participarea la cursuri în România, veți avea ocazia nu doar să vă perfecționați abilitățile lingvistice, dar și să descoperiți noi metode și practici pedagogice, pe care le veți putea aplica în școlile unde predați”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcan, a precizat că cei 57 de profesori fac parte din primul grup care va merge la cursuri de perfecționare peste Prut. Alte două grupuri de cadre didactice vor beneficia de instruiri pe parcursul anului curent, următorii 50 de pedagogi urmând să-și perfecționeze competențele lingvistice la mijlocului lunii iulie.

„De asemenea, lucrăm la un proiect sprijinit de Ministerul Educației de la București, care să se adreseze nu doar profesorilor de limba și literatura română, dar și profesorilor care predau sau doresc să predea alte materii în limba română”, a punctat diplomatul.

Potrivit datelor oficiale, în sistemul educațional din R. Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română, care predau în 255 de școli alolingve.