200.000 de euro din migrația ilegală a turcilor. Au fost ridicate ștampile ale autorităților din România și SUA

200.000 de euro din migrația ilegală a turcilor. Au fost ridicate ștampile ale autorităților din România și SUA
Sursa foto: Poliția de Frontieră

Oamenii legii au efectuat 27 de percheziții în sudul țării, în cadrul unui dosar de organizare a migrației ilegale pentru zeci de cetățeni ai Turciei în alte state, cu un venit de aproape 200.000 euro. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate ștampile ale autorităților de frontieră din România și SUA. Patru bărbați au fost reținuți, iar în privința a două femei au fost acumulate probe care să permită atribuirea statutului de bănuit.

Ofițerii Poliției de Frontieră de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță în dimineața zilei de 26 aprilie deconspirarea unei scheme de migrație ilegală pentru zeci de cetățeni ai Turciei  în alte state, cu un venit de aproape 200.000 euro.

„Mai exact, aceștia ar fi contribuit la organizarea călătoriilor ilegale în Moldova, Turcia, Ucraina, România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria și Georgia. Deși, inițial membrii grupului criminal organizat au creat impresia că ar fi falsificat acte în acest scop, investigațiile oamenilor legii au indicat spre organizarea migrației ilegale – infracțiune mai gravă. Astfel, ulterior reținerii a patru bărbați, cu vârste cuprinse între 21-47 ani, în privința a două femei cu vârste de peste 30 și peste 60 de ani au fost acumulate probe care să permită atribuirea statutului de bănuit. Menționăm faptul că trei dintre bărbați au studii medii incomplete, iar al patrulea – studii superioare, cu toții fiind anterior în conflict cu legea, inclusiv pentru fapte similare. Doi dintre aceștia au fost trimiși în judecată în luna mai 2022, de PCCOCS, în dosarul de bază”, anunță Poliția de Frontieră.

Potrivit oamenilor legii, persoanele bănuite de organizarea schemei de migrație ilegală convingeau inclusiv rude apropiate ca să le vândă acte de identitate, ori să le confecționeze, ca mai apoi să le ofere contra cost, pentru ca să le folosească la organizarea migrației ilegale. În cadrul investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că membrii grupului infracțional au organizat migrația ilegală în cel puțin 27 de cazuri, cu a câte trei migranți în fiecare caz.

„Au urmat 27 de percheziții, cu sprijinul subdiviziunilor specializate ale Poliției de Frontieră (DUP, DICT, DED, DSI, Intervenții speciale) și BPDS Fulger în regiunea de Sud, la domiciliile mai multor persoane, de unde au fost ridicate: ștampile și clișee ale autorităților de frontieră din România; ștampile ale ofițerilor de stare civilă din România, precum și una a Direcției publice de evidență a persoanelor și stare civilă din București; clișee ale autorităților de frontieră din Statele Unite ale Americă; acte de identitate false; telefoane care conțin informații despre comiterea infracțiunii”, mai anunță Poliția de Frontieră.

Derularea investigațiilor are loc cu asigurarea prezumției nevinovăției persoanelor și asigurarea garanțiilor procedurale, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, în vederea continuării obiective a investigațiilor.