12 Mai - Ziua Internațională a Sănătății Plantelor

12 Mai - Ziua Internațională a Sănătății Plantelor
Sursa foto: Arthon meekodong

Ziua de 12 mai este declarată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a sănătății plantelor. Pentru întreaga comunitate umană este o ocazie în plus de a demonstra importanța plantelor pentru viața pe Pământ.

„Plantele reprezintă 80% din alimentele consumate și 98% din aerul respirat de omenire. Însă, aproximativ 40% din culturile alimentare se pierd, anual, din cauza dăunătorilor și bolilor plantelor. Acest fapt afectează securitatea alimentară și agricultura, care reprezintă principala sursă de venit pentru comunitățile rurale vulnerabile”, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Din acest motiv, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) atrage atenția la modul în care protejarea sănătății plantelor influențează atât eliminarea foametei, reducerea sărăciei, protejarea biodiversității și a mediului, cât și stimularea dezvoltării economice la nivel mondial.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Conștientizarea rolului sănătății plantelor și a modalităților de acțiune pentru a minimaliza răspândirea dăunătorilor invazivi, va contribui semnificativ la securitatea alimentației globale”, precizează ANSA.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în conformitate cu misiunea sa, monitorizează sănătatea plantelor pe teritoriul R. Moldova pentru asigurarea accesului consumatorilor la produse sigure și inofensive.

Cetățenii sunt îndemnați să dezvolte valori și atitudini responsabile față de natură, să se implice în acțiuni de menținere a unui mediu ambiant corespunzător și să păstreze resursele naturale pentru generațiile ce urmează.