Zelenski a ajuns la Singapore pentru a participa la cel mai mare forum de securitate anual din Asia

Zelenski a ajuns la Singapore pentru a participa la cel mai mare forum de securitate anual din Asia
Sursa foto: Telegram/Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă la Singapore pentru a participa la „Dialogul Shangri-La”, cel mai mare forum de securitate anual din Asia, unde printre altele intenționează să discute cu secretarul apărării american Lloyd Austin despre sprijinul militar pentru Ucraina, țară invadată de doi ani de Rusia, transmite Reuters.

După sosirea la conferința de securitate, șeful statului ucrainean a menționat într-o declarație postată de platforma X că a venit în Singapore pentru a obține sprijin din regiunea Asia-Pacific pentru summitul de pace ce va avea loc în 15-16 iunie în Elveția.

„Securitatea globală este imposibilă atunci când cea mai întinsă țară din lume desconsideră frontiere recunoscute, dreptul internațional și Carta Națiunilor Unite și recurge la foamete, întuneric și șantaj nuclear”, arată declarația citată, cu referire la Rusia.

Un oficial american a declarat că Zelenski și ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov se vor întâlni cu secretarul apărării american Lloyd Austin „pentru a discuta despre situația actuală de pe front în Ucraina și despre angajamentul SUA de a se asigura că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra de agresiunea continuă rusă”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că în perioada 15 - 16 iunie în Elveția va fi organizat primul Summit al Păcii pentru Ucraina. Formula ucraineană pentru pace propune, printre alte obiective, restabilirea securității nucleare, alimentare și energetice, eliberarea tuturor prizonierilor de război și a civililor deținuți, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea trupelor ruse.

Aceasta este a doua deplasare a lui Volodimir Zelenski în Asia de la invadarea țării sale de către Rusia, în februarie 2022. În mai anul trecut, el a luat parte la summitul G7 din Japonia.