VIDEO/ Zeci de mii de persoane participă la funeraliile lui Ebrahim Raisi. Printre aceștia, liderul politic al Hamas

VIDEO/ Zeci de mii de persoane participă la funeraliile lui Ebrahim Raisi. Printre aceștia, liderul politic al Hamas
Imagine simbol. Sursa foto: Zuma / ТАСС

Zeci de mii de iranieni au început să se adune miercuri la primele ore ale dimineţii în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, care a murit în urma unui accident aviatic. Potrivit Agerpres, la ceremonia asistă șeful politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, precum şi numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem.

Prevăzute să dureze până joi, funeraliile au început marţi la Tabriz, un oraș mare din nord-vestul Iranului, lângă care s-a produs accidentul. Miercuri a fost declarată zi liberă, iar locuitorii din Teheran au primit mesaje pe telefoane prin care au fost îndemnaţi să „asiste la funeraliile martirului”.

Agitând portrete ale preşedintelui defunct şi drapele iraniene, mulţimea
s-a adunat în jurul Universităţii din Teheran, unde liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, conduce rugăciunea de la ceremonia de rămas bun pentru Ebrahim Raisi. La finalul rugăciunii, cortegiile urmează să se îndrepte spre piaţa Enghelab, în centrul oraşului. Joi, președintele defunct va fi înhumat la Machhad (nord-est), oraşul său natal.

0:00
/
Sursa video: ТАSS/Ruptly/State TV

Mai multe state străine, printre care se numără Rusia, Turcia şi Irak, au anunţat că vor fi reprezentate la funeralii, însă nu la nivelul şefilor de stat.

Autorităţile iraniene au decretat cinci zile de doliu naţional, pregătind în acelaşi timp procesul de înlocuire a lui Raisi, care fusese preşedinte al Iranului din 2021. Noile alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 28 iunie.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, și alte șapte persoane, inclusiv ministrul de Externe de la Teheran, Hossein Amirabdollahian, și-au pierdut viața duminică, 19 mai, în urma prăbușirii unui elicopter care îi transporta pe oficiali în provincia Azerbaidjanul de Est, nord-vestul țării.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Raisi asistase la inaugurarea comună a unui baraj, împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera comună. Printre victime se numără şi guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est.

Din Liban până în Irak, trecând prin Siria, aliații Iranului din regiune au adus luni un omagiu președintelui iranian, salutând angajamentul său față de „axa de rezistență” împotriva Israelului.

Mesaje de condoleanțe au trimis şi liderii altor țări din regiune, precum președintele sirian Bashar al-Assad, regele Iordaniei - Abdullah, președintele Egiptului - Abdel Fattah al-Sissi, dar şi lideri din UE, Japonia, India sau Venezuela.

Președintele Turciei a decretat zi de doliu național în legătură cu decesul președintelui iranian Ebrahim Raisi
Liderul de la Ankara Recep Tayyip Erdoğan a decretat zi de doliu național în Turcia, în legătură cu decesul președintelui iranian Ebrahim Raisi. Potrivit agenției Anadolu, liderul turc a anunțat acest lucru după o reuniune a Cabinetului de miniștri la complexul prezidențial din capitala țării sale.…
Israelul declară că nu este implicat în moartea liderului Iranului. Mesaje de condoleanțe din Rusia și China
Israelul nu a fost implicat în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în care și-au pierdut viața mai mulți membri ai anturajului său, inclusiv ministrul de externe, a declarat luni pentru Reuters un oficial israelian, în timp ce mesajele de condoleanțe continuă să…
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbușirii elicopterului în care se afla
Președintele iranian, Ebrahim Raisi, și ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui elicopterului care îi transporta pe oficiali, în provincia Azerbaidjanul de Est, nord-vestul țării, duminică, 19 mai. Informația a fost confirmată luni, 20 mai, de c…