VIDEO/ Două focare de lăcuste, depistate în sudul țării. Insectele au afectat sute de hectare de culturi agricole

VIDEO/ Două focare de lăcuste, depistate în sudul țării. Insectele au afectat sute de hectare de culturi agricole
Sursa foto: Getty Images

În sudul R. Moldova au fost depistate două focare de lăcuste. Insectele au făcut prăpăd în două localități învecinate: satul Cairaclia, din raionul Taraclia (pe o suprafață de circa 600 hectare) și satul Copceac, din raionul Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia (pe o suprafață de circa 650 hectare).

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSA) a anunțat astăzi că focarele au fost depistate acum două zile, pe suprafețe de pășune, plante acvatice și fâșii forestiere.

„În aceeași zi, de către administrațiile publice locale în comun cu reprezentanții ANSA au fost convocate Comisiile pentru Situații Excepționale, care au luat decizia de alocare a mijloacelor financiare în vederea localizării și nimicirii focarelor de lăcuste”, precizează autoritatea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit ANSA, au fost contractate companii specializate, dotate cu utilaj necesar (stropitori, drone). Sub supravegherea inspectorilor Agenției, acestea au tratat deja circa 550 de hectare din ambele localități.

„Inspectorii fitosanitari se află la fața locului și monitorizează aplicarea în continuare a tratărilor, în scopul neadmiterii răspândirii dăunătorului pe alte suprafețe”, conchid responsabilii.

Acum o zi, despre invazia lăcustelor a raportat Moldova 1. Potrivit postului public, fermierii erau disperați, întrucât lăcustele le-au compromis culturile - în special, culturile de orz, floarea-soarelui, sorg și grâu.

Specialiștii consultați de Moldova 1 au explicat extinderea invaziei de lăcuste prin condițiile meteorologice din ultima perioadă: seceta de anul trecut și precipitațiile abundente din acest an.

0:00
/
Sursa video: ANSA