VIDEO/ Căldura din aprilie pune în pericol cultura de rapiță din R. Moldova. Fermier: „A înflorit prea repede”

VIDEO/ Căldura din aprilie pune în pericol cultura de rapiță din R. Moldova. Fermier: „A înflorit prea repede”
Captură de ecran. Suraa video: NordNews

Temperaturile neobișnuit de ridicate din luna aprilie au pus în pericol recolta de rapiță a fermierilor din R. Moldova, care a înflorit prea devreme. NordNews notează că unii agricultori au fost nevoiți să apeleze la tratamente speciale, pentru a-și proteja culturile de secetă și creștere rapidă. Printre aceștia se numără Sergiu Ivanov, din satul Pîrlița, raionul Fălești.

Potrivit publicației din nordul țării, fermierul estimează o scădere semnificativă a producției de rapiță. Agricultorul se pregătește de un an dificil, întrucât peste 200 de hectare de teren ar putea fi afectate.

„Rapița a înflorit prea repede, practic am fost nevoit să aplic un tratament. Totodată, lipsa apei face ca rapița să resimtă un stres hidric, ceea ce va influența negativ roada. Anul acesta, chiar dacă sperăm la o medie de trei tone, nu cred că vom atinge acest nivel; probabil, vom ajunge la maxim două tone”, explică Sergiu Ivanov.

În pofida dificultăților, fermierii speră că prețurile pe piață vor compensa pierderile, având în vedere cererea crescută pentru ulei de rapiță în Uniunea Europeană, unde majoritatea producției este exportată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Anul trecut, am vândut-o cu un preț mediu de 6 lei și 53 de bani per kg. Anul acesta, potrivit prețurilor de bursă, rapița este singura cultură care are cât de cât un preț un pic mai bun față de anul trecut; vorbim de un preț de vânzare de circa 400 de euro livrată în portul Constanța, adică undeva între 7 lei și 7 lei și 60 de bani, maximum 8 lei per kg”, spune fermierul.

Academicianul Boris Boincean, de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, confirmă că stresul termic și hidric este o problemă majoră în agricultura de astăzi.

„Toată agricultura se confruntă cu stres hidric și termic: nu doar cu temperaturi înalte, dar și cu lipsă de umiditate. Azi, fiind în câmp, am văzut niște crăpături enorme în sol. Ne promit ploi în următoarele zile, dar plantele au fost deja afectate”, a precizat Boris Boincean.

Potrivit datelor publicate de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) și citate de Mold-Street, R. Moldova a devenit al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7% din total.

Datele statistice arată că recolta de rapiță din țara noastră a constituit anul trecut 210.900 de tone, cel mai mare volum din istoria R. Moldova, de 2,7 ori mai mare față de recolta din 2022 (de la 77.400 de tone).