„Universitatea din Chișinău”? Ministrul Educației a comentat posibila fuziune între USM și UTM

„Universitatea din Chișinău”? Ministrul Educației a comentat posibila fuziune între USM și UTM
Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova

Ministrul Educației, Dan Perciun, a comentat inițiativa rectorilor de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) privind fuzionarea celor două instituții. Potrivit lui Perciun, încă nu există un concept clar legat de această posibilitate, însă ar putea analizată posibilitatea privind crearea unei noi instituții - „Universitatea din Chișinău”.

Ministrul Educației a explicat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV 8 cum ar putea avea loc fuziunea, dar și ce avantaje ar implica procesul.

„Este o discuție incipientă. Rectorii urmează să aibă discuții mai aprofundate cu colectivele din fiecare universitate. (...) Deși nu există încă un concept, am putea vorbi despre crearea unei noi universități. Sunt multe orașe care au universități cu denumirea orașului - Universitatea din Chișinău bunăoară ar putea să fie. O nouă structură care să înglobeze aceste două universități sau, eventual, și alte universități din municipiu care ar vrea să se alăture. Avantajele țin de creșterea competitivității acestora, în special în plan regionale. Cred că ar deveni una dintre cele mai mari universități din spațiul românesc. Anumite elemente de eficiență care ar putea fi valorificate. O mai mare atractivitate pentru absolvenții claselor a XII-a”, a declarat Dan Perciun.

Ministrul a precizat că o decizie mai mai clară legată de această posibilitate ar putea fi anunțată la începutul anului viitor.

„Nu cred că trebuie să ne grăbim. Trebuie să ne luăm suficient timp să prezentăm toate argumentele, să consultăm comunitățile și să se ia o decizie cred că nu mai curând de începutul anului viitor, cu siguranță. (...) E important să existe un proces larg și participativ al acestor discuții”, a mai declarat Perciun.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Rectorii de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au propus fuzionarea celor două instituții de învățământ. Inițiativa a fost discutată pe 30 aprilie în cadrul Consiliului rectorilor, care s-a desfășurat în comun cu Ministerul Educației și Cercetării.

USM și UTM ar putea să fuzioneze. Inițiativa rectorilor urmează să fie discutată în cadrul universităților
Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) ar putea să fuzioneze. Inițiativa care aparține rectorilor celor două universități a fost discutată marți, 30 aprilie, în cadrul Consiliului rectorilor, care s-a desfășurat în comun cu Ministerul Educației și Cercetări…