Un nou program al Băncii Mondiale de 54,5 milioane de dolari pentru R. Moldova. Care este destinația banilor

Un nou program al Băncii Mondiale de 54,5 milioane de dolari pentru R. Moldova. Care este destinația banilor
Sursa foto: uschools de la Getty Images Signature

Banca Mondială a anunțat lansarea unei noi inițiative regionale în Europa și Asia Centrală. Programul „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), care include și țara noastră, va avea o durată de zece ani.

Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, urmând să se alăture și alte state pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

Astfel, proiectele inițiale din cadrul Programului includ o finanțare 54,5 milioane de dolari pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ, în R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Proiectul este sprijinit de un grant în valoare de 5 milioane de dolari prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW).

Concomitent, proiectele includ și o finanțare de 300 de milioane de dolari acordată de Banca Mondială pentru renovarea clădirilor administrației centrale din Turcia. Pe lângă asta, sunt planificate etape și proiecte suplimentare în Turcia, R. Moldova, Muntenegru, Uzbekistan și alte țări.

În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari în capital privat.