Un medic anesteziolog-reanimatolog de la Institutul Oncologic, condamnat pentru malpraxis

Un medic anesteziolog-reanimatolog de la Institutul Oncologic, condamnat pentru malpraxis
Imagine simbol

Un medic anesteziolog-reanimatolog a fost condamnat la închisoare pe un termen de 1 an, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani pentru comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale (art.213 lit.b) din Codul penal), anunță Procuratura municipiului Chișinău.

Procurorii au declarat apel împotriva sentinței, solicitând aplicarea pedepsei complementare cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 5 ani.

Acuzatorii de stat au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpatul, la 7 aprilie 2022, aflându-se la locul de muncă în calitate de medic anesteziolog - reanimatolog al Instituției Medico-Sanitar Publice „Institutul Oncologic”, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale a unei paciente în vârstă de 51 de ani, care au dus la decesul ultimei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Mai exact, pe 7 aprilie 2022, femeia, a fost spitalizată pentru tratament, cu diagnosticul - Tumora uter cu evoluție imprevizibilă și necunoscută. În perioada 7 -11 aprilie 2022, medicul anesteziolog - a coordonat, monitorizat și evaluat necorespunzător calitatea asistenței medicale prestate pacientului, nu a acționat diligent și tactic pe parcursul acordării asistenței preanestezice, intraanestezice și postanestezice pacientului.

Potrivit instituției, deși era obligat și trebuia să prevadă și să înlăture toate eventualele riscuri de cauzare a leziunilor, a efectuat manevra de intubație orotraheală a pacientei, fapt ce a dus la decesul ei. Totodată, raportul de expertiză medico-legală a atestat legătură de cauzalitate directă între acțiunile medicului și consecințele prejudiciabile. Inculpatul a pledat nevinovat.