Un an de la atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea a doi oameni

Un an de la atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea a doi oameni
Aeroportul Internațional Chișinău, 30 iunie 2023. Foto: Telegram

Pe 30 iunie 2024 s-a împlinit un an de la atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea polițistului de frontieră Serghei Muntean și a angajatului în securitatea aerogării, Igor Ciofu. Conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) a adus un omagiu lui Serghei Muntean, fiind oficiată o ceremonie de comemorare și depuse flori la piatra comemorativă din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră a Aeroportului.

Mama polițistului de frontieră, Serghei Munteanu, care a decedat la vârsta de 31 de ani, în urma atacului de la aeroportul, a publicat un mesaj emoționant în memoria fiului său.

„Se împlinește un an de zile de când Serioja nu mai este cu noi, te-ai sacrificat viața pentru a-i salva pe alții. Dar toți au uitat??? Și îmi pare rau… De ce doamne??? Chiar câți bani nu ți-a da, viața omului n-o poți cumpăra. Nici unul nu-ți poate înlocui prezența ta. Durerea e mare, nu doresc la nimeni astfel de moarte care ai avut-o. Îmi lipsești mult și mă rog lui Dumnezeu să mi te aducă prin vis să te pot cuprinde. Îmi lipsești mult nici acum nu pot să cred de un an de zile nu ești cu noi. Odihnește-te în pace…fiul meu”, a scris mama lui Serghei Muntean pe Facebook.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În seara zilei de 30 iunie 2023, un cetățean al Tadjikistanului, căruia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității pe Aeroportul Internațional Chișinău. Atacatorul a fost ulterior capturat, fiind rănit în timpul asaltului poliției. Peste câteva zile, bărbatul a murit la un spital din Chișinău.

După incidentul armat de la aeroport, Ministerul Afacerilor Interne a demarat o anchetă de serviciu. Rosian Vasiloi, pe atunci șef al Polițieie de Frontieră, și cinci angajați ai instituției au fost sancționați disciplinar cu mustrare aspră, iar alți patru au fost demiși. Ulterior, ministra de Interne, Ana Revenco a părăsit funcția, fiind schimbată cu Adrian Efros.

La începutul lunii noiembrie 2023, Rosian Vasiloi a demisionat din funcția de șef al Poliției de Frontieră, iar în martie 2024 a fost pus sub învinuire în dosarul atacului armat de la Aeroport, din 30 iunie 2023.

Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul privind atacul armat de la Aeroport. Precizările PG
Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul atacului armat de la Aeroport, din 30 iunie 2023, soldat cu decesul a două persoane. Informația a fost publicată pe zdg.md și confirmată de către reprezentanții Procuraturii Generale pentru ziar.md. „În cadrul…