UE oferă R. Moldova sprijin financiar în valoare de 100 milioane de euro. Când ajung banii

UE oferă R. Moldova sprijin financiar în valoare de 100 milioane de euro. Când ajung banii
Captură de ecran: Privesc.eu

Uniunea Europeană (UE) a aprobat un nou sprijin financiar pentru R. Moldova în valoare de 100 milioane de euro. Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că noul pachet va ajunge la Chișinău săptămâna viitoare. Declarațiile au fost făcute miercuri, 10 iulie, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, alături de premierul Dorin Recean.

Potrivit oficialului european, 35 de milioane euro vor fi oferiți sub formă de sprijin bugetar, iar 72,5 milioane euro vor ajunge sub formă de asistență macrofinanciară.

„Am început debursările a 100 de milioane de euro care vor ajunge la Chișinău săptămâna viitoare. Noi oferim 35 de milioane euro sub formă de sprijin bugetar și 72,5 milioane euro sub formă de asistență macrofinanciară pentru țară. Aceștia sunt pașii care urmează în sprijinul nostru pentru a obține o Moldovă cât mai rezilientă și pro europeană”, a declarat Olivér Várhelyi.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, comisarul european pentru vecinătate și extindere l-a asigurat pe premierul Dorin Recean că UE va continua să susțină R. Moldova în parcursul său european și va oferi sprijin pentru modernizarea țării. La rândul său, premierul Dorin Recean a subliniat că R. Moldova va continua să depună eforturi pentru a se alinia la standardele europene.

Potrivit unui comunicat publicat săptămâna aceasta de Comisia Europene (CE), asistența macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al UE de a sprijini țara noastră în depășirea numeroaselor provocări pe care le întâmpină în ultimii ani. Contribuția totală se va ridica la 295 de milioane euro și va ajuta R.  Moldova inclusiv să avanseze pe calea sa europeană.

Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, se află, miercuri 10 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău pentru demararea procesului bilateral de analiză a corespunderii legislației naționale cu cea a UE (screening).