Ucraina anunță că a distrus nava rusească „Serghei Kotov”

Ucraina anunță că a distrus nava rusească „Serghei Kotov”
Sursa foto: Profimedia

Nava rusească din Marea Neagră „Serghei Kotov” a fost atacată de forțele ucrainene noaptea trecută, anunță Ministerul Apărării din Ucraina. Potrivit sursei, corveta, care se afla în zona strâmtorii Kerci, a fost atacată de forțele speciale numite „Grupul 13” împreună cu forțele navale ucrainene.

„În noaptea de 4 spre 5 martie a anului curent, unitatea specială a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei „Grupul 13” a atacat nava de patrulare a Flotei Ruse de la Marea Neagră „Serghei Kotov”. Misiunea a avut loc în colaborare cu Forțele Navale Ucrainene și cu sprijinul Ministerul ucrainean al Transformării digitale”, se arată în mesaj.

În urma loviturii, a avut de suferit pupa, babordul și tribordul navei. Costul navei este de circa 65 de milioane de dolari.

Presa din Ucraina a scris în dimineața zilei de 5 martie despre o serie de explozii în Crimeea. Mai târziu s-a aflat că motivul a fost un atac cu drone și că ținta a fost nava de patrulare Serghei Kotov.

În septembrie anul trecut, nava Serghei Kotov, a fost atacată de Ucraina şi grav avariată. Atunci, Moscova nu a comentat informația.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De la începutul războiului, Ucraina a efectuat mai multe lovituri în Crimeea, vizând în special dispozitivul militar rus. În aprilie 2022, Ucraina a trimis la fund crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, iar în decembrie 2023 armata ucraineană a distrus nava rusă Novocerkask, folosită de trupele ruse pentru transportarea armamentului.

Novocerkask transporta drone de tip Shahed, dar și asigura transportarea trupelor și echipamentelor militare, inclusiv tancuri și transportoare blindate. În data de 24 martie 2022, la începutul războiului din Ucraina, Novocerkask fusese avariat în portul Berdiansk.

0:00
/
Sursa video: UNIAN/Telegram