Tinerii medici care se vor angaja în mediul rural vor primi indemnizații unice de 250 de mii de lei

Indemnizația unică oferită medicilor, farmaciștilor și specialiștilor cu studii superioare de licență în domeniul medical, care se vor angaja conform repartizării Ministerului Sănătății, va crește de la 120 de mii de lei până la 250 de mii de lei. Se întâmplă după ce Guvernul a aprobat, în ședința din 30 octombrie, modificări la Metodologia acordării facilităților pentru tinerii specialiști cu studii medicale.
Guvernul R. Moldova subliniază că tinerii specialiști vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică în primii 5 ani de activitate, și nu în primii 3 ani, stabiliți anterior. Totodată, se anunță că indemnizația va fi achitată în două tranșe: 120 de mii de lei - după șase luni de activitate și 130 de mii de lei - după al treilea an de activitate.
De menționat este și faptul că incluși în lista beneficiarilor vor fi tinerii specialiști cu studii superioare de licență în medicină. Este vorba despre optometriști, asistenți medicali generaliști, tehnicieni radiologi cu studii superioare, kinetoterapeuți, dar și alți specialiști medicali.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Anterior, Guvernul a aprobat o decizie privind compensarea cheltuielilor de transport pentru lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici care activează în instituțiile publice din alte localități decât cele în care își au domiciliul. Regulamentul privind compensarea cheltuielilor de transport poate fi accesat AICI.
Reamintim că în prezent, circa 3.000 de lucrători medicali suportă cheltuieli din sursele proprii pentru a face naveta. Compensațiile vor fi acordate pentru a păstra angajații în instituțiile în care au fost repartizați.
Guvernul menționează că în total, pentru acordarea compensațiilor va fi alocată o sumă de peste 12 milioane de lei, banii nu sunt alocați suplimentar, fiind deja incluși în bugetul Ministerului Sănătății, cât și în Cadrul bugetar pe termen mediu pentru anii 2025-2027.
Potrivit datelor statistice din anul 2023, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activează circa 9.638 de medici și 18.929 - personal medical cu studii medii, dintre care, pensionari sunt circa 1.816 (20%) medici și 3.190 (17%) personal medical cu studii medii.
Deficitul cel mai mare de specialiști cu studii superioare de licență în medicină. este înregistrat, în special, în asistența medicală primară.
