Testele examenelor de absolvire a gimnaziului, publicate pe Telegram. A fost dispusă o anchetă de serviciu

Testele examenelor de absolvire a gimnaziului, publicate pe Telegram. A fost dispusă o anchetă de serviciu
Sursa foto: Dreamstime

Mai multe poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și răspunsurile la întrebări au fost publicate pe un canal de Telegram, în timpul desfășurării probei. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că s-a autosesizat.

Instituția menționează că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații și a fost dispusă o anchetă de serviciu, materialele fiind transmise la poliție. Subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene.

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele administrate în examene”. Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Candidaţii care sunt surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la rezolvarea subiectelor, sunt eliminaţi de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică, iar candidaţii respectivi pot susţine repetat examenul în sesiunea suplimentară.

Totodată, persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului sau manifestă neglijenţă în exercitarea atribuţiilor sunt sancţionaţi cu destituirea din funcție.

Recent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) s-au autosesizat după ce testele pentru examenul național de bacalaureat cât și cele pentru examenele naționale de absolvire a gimnaziului ar fi fost vândute pe internet.

Testele examenelor de absolvire, de vânzare? MEC cere poliției să investigheze escrocheriile apărute pe internet
Teste pentru examenul național de bacalaureat cât și cele pentru examenele naționale de absolvire a gimnaziului ar fi vândute pe internet. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) s-au autosesizat. „Testele sunt păstrate în condiții de maxim…