Terenul fostului Stadion Republican va fi vândut cu circa 15 milioane de euro ambasadei SUA. Unde vor merge banii

Terenul fostului Stadion Republican va fi vândut cu circa 15 milioane de euro ambasadei SUA. Unde vor merge banii
Sursa foto: Agenția Proprietăți Publice

Terenul fostului Stadion Republican de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vândut ambasadei SUA prin intermediul unui acord, anunță Guvernul R. Moldova care a inițiat procesul de negociere a documentului. Potrivit instituției, estimativ prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele.

Guvernul anunță că banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru câteva proiecte cum ar fi:

  • crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”;
  • reparația școlilor sportive din toată țara;
  • realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

Vânzarea vine cu câteva condiții obligatorii cum ar fi păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană, iar ulterior vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați.

Guvernul mai menționează că Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani, iar prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion. Totodată, prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău. Concomitent, ambasada va investi cel puțin 250 de milioane de dolari în acest proiect.

În 2022, Parlamentul a aprobat proiectul de ratificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău. Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, scrie anticorupție.md