SUA au anunțat o nouă tranşă de ajutor pentru Ucraina, în valoare de șase miliarde de dolari

SUA au anunțat o nouă tranşă de ajutor pentru Ucraina, în valoare de șase miliarde de dolari
Imagine simbol. Sursa foto: Scott Peterson / Getty Images

Statele Unite ale Americii alocă șase miliarde de dolari pentru ca industriașii americani să producă armament destinat Ucrainei, transmite agenția Unian. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a anunțat acest lucru vineri, 26 aprilie, în urma noi reuniuni a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina - aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein.

Aceasta este a doua tranșă care vine după ajutorul în valoare de un miliard de dolari, anunțat miercuri. Ambele sume fac parte din pachetul uriaș de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, adoptat prin vot săptămâna aceasta în Congres şi promulgat miercuri de către preşedintele Joe Biden.

Pachetul de șase miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, va include achiziționarea de rachete Patriot, mai multe muniții pentru sistemele avansate de rachete sol-aer (NASAMS) și echipamente suplimentare pentru a integra lansatoare, rachete și radare de apărare aeriană occidentale în armamentul existent al Ucrainei. De asemenea, fondurile vor acoperi cheltuielile de întreținere și asistență tehnică a instalațiilor existente.

În timp ce ajutorul în valoare de un miliard de dolari provine din stocuri americane de armament, cel anunţat vineri va veni din contracte semnate cu industria apărării sau cu parteneri. Acest lucru înseamnă că necesită mai mult timp pentru a ajunge pe câmpul de luptă.

Potrivit Unian, Statele Unite au început deja să furnizeze Ucrainei arme și muniție, ca parte a pachetului de ajutor în valoare de un miliard de dolari. Acest lucru a fost posibil grație faptului că ambele Camere ale Congresului au aprobat proiectul de lege privind asistența suplimentară pentru Ucraina, în valoare totală de 60,8 miliarde de dolari.

SUA au adoptat un pachet uriaș de asistenţă pentru Ucraina. Armele ar putea să fie furnizate din această săptămână
Statele Unite au adoptat ieri un pachet uriaș de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, în urma a mai multor luni de negocieri tensionate şi laborioase din Congres. Planul de ajutor de 95 de miliarde de dolari, care include 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, precum și fonduri pentru