SUA au adoptat un pachet uriaș de asistenţă pentru Ucraina. Armele ar putea să fie furnizate din această săptămână

SUA au adoptat un pachet uriaș de asistenţă  pentru Ucraina. Armele ar putea să fie furnizate din această săptămână
Imagine simbol. Sursa foto: Jim Lo Scalzo 

Statele Unite au adoptat ieri un pachet uriaș de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, în urma a mai multor luni de negocieri tensionate şi laborioase din Congres. Planul de ajutor de 95 de miliarde de dolari, care include 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, precum și fonduri pentru Israel, Taiwan şi un ultimatum pentru TikTok, a primit un sprijin foarte larg în Senatul american, notează Agerpres.

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a afirmat că SUA vor începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina „chiar din această săptămână”, precizând că va semna proiectul de lege şi se va adresa poporului american de îndată ce documentul va ajunge pe masa sa.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că asistenţa militară americană, întreruptă de câteva săptămâni, ar urma să se reia aproape imediat, în „zilele următoare”.

De asemenea, acest plan îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti, cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei - idee susţinută de ţările din G7. O mare parte a pachetului va fi, de altfel, folosită pentru refacerea stocurilor armatei americane şi va reveni fabricilor de armament din Statele Unite.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Celelalte părţi ale uriaşului plan includ și o asistență militară în valoare de 13 miliarde de dolari pentru aliatul istoric al SUA, Israel. Aceste fonduri vor servi în special pentru întărirea scutului antirachetă israelian „Iron Dome” („Cupola de Fier”).

Alte peste nouă miliarde de dolari sunt prevăzute pentru a răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume, în special, în Fâşia Gaza şi Sudan.

După cum a solicitat Joe Biden, proiectul de lege consacră opt miliarde de dolari pentru a face faţă Chinei pe plan militar şi a veni în ajutorul Taiwanului.

Concomitent, acesta prevede interzicerea aplicaţiei TikTok în SUA, cu excepţia cazului în care reţeaua socială întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China.