Spionaj în favoarea Rusiei: Un militar german a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare

Spionaj în favoarea Rusiei: Un militar german a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare
Imagine simbol. Sursa foto: Deutzmann / Imago Images

Un militar din cadrul Forțelor Armate ale Germaniei a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Bărbatul în vârstă de 54 de ani a fost găsit vinovat de desfășurarea „activităților secrete de informații”, notează Novaya Gazeta Europe.

Potrivit sursei citate, inculpatul a declarat că se afla într-o stare psihologică foarte proastă și dorea să contacteze partea rusă întrucât îi era frică de o posibilă escaladare nucleară a războiului din Ucraina. După cum nota publicația Der Spiegel, bărbatul a vrut să „ofere forțelor armate ruse un avantaj pe fundalul situației politice actuale”.

Astfel, militarul a încercat de mai multe ori să contacteze consulatul rus pentru a afla informații detaliate despre un posibil atac nuclear și pentru a-și transporta familia într-un loc sigur. Cu toate acestea, nu i s-a răspuns niciodată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Procuratura Generală din Berlin anunțase anterior că inculpatul a activat în cadrul Oficiului Federal pentru Echipament, Tehnologia Informației și Utilizare al Forțelor Armate din Germania. Potrivit departamentului, începând cu luna mai 2023, din proprie inițiativă, bărbatul a contactat de mai multe ori Consulatul General al Rusiei la Bonn și Ambasada Rusiei la Berlin, cu propunerea de „a colabora”. Ulterior, pe 9 august 2023, acesta a fost arestat.

Publicația germană Focus notase că unitatea din orașul Koblenz, unde a lucrat militarul, este responsabilă de dotarea armatei germane cu materiale și arme, precum și de dezvoltarea, testarea și achiziționarea echipamentelor militare.

Frankfurter Allgemeine Zeitung precizase că bărbatul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei a salvat în laptopul său multe fișiere cu „informații critice pentru securitate” și șase fotografii cu documente care vizau antrenamentele forțelor aeriene germane.

Român acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Un diplomat rus de la București, declarat persona non grata
Un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata pe teritoriul României „pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”, a anunțat Ministerul de Externe al României. Instituția a precizat că decizia…