Român acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Un diplomat rus de la București, declarat persona non grata

Român acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Un diplomat rus de la București, declarat persona non grata
Sursa: Inquam Photos / Saul Pop

Un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata pe teritoriul României „pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”, a anunțat Ministerul de Externe al României. Instituția a precizat că decizia a fost comunicată părții ruse pe 24 mai 2024, în timpul convocării la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri al Federației Ruse la București.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit presei române, decizia vine după ce un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusie. Bărbatul reținut este acuzat că, în 2022, a supravegheat obiective militare românești și NATO, a făcut fotografii și le-a transmis către diplomați din Ambasada Rusiei.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, a anunțat Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din România.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.