Șeful diplomației americane efectuează o vizită surpriză în Ucraina pentru a da asigurări despre ajutorul SUA

Șeful diplomației americane efectuează o vizită surpriză în Ucraina pentru a da asigurări despre ajutorul SUA
Sursa foto: strana.ua

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sosit marți dimineață la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniștească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite şi a promite un flux de arme într-un moment în care Rusia desfășoară o ofensivă în regiunea Harkov (nord-est), transmite AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken, aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui jurnalist al AFP care îl însoțește pe oficialul american.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Această vizită, care nu a fost anunțată în prealabil, intervine la câteva săptămâni după votul Congresului american de deblocare a unui pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, în așteptare mai multe luni din cauza problemelor de politică internă ale SUA în plin unui an electoral.

De atunci, Statele Unite au eliberat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în ajutoare militare din stocurile sale, în principal sisteme antiaeriene Patriot și NASAMS care lipsesc Ucrainei foarte mult pentru a face față rușilor, precum și muniții pentru artilerie.

Fluxul de ajutor este de așteptat să continue într-un ritm accelerat, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să ajungă la o înțelegere asupra asistenței acordate Kievului.

Ultima vizită a unui înalt oficial american în Ucraina datează din martie când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.