România pregătește debursarea celei de-a doua tranșe din ajutorul de 100 de milioane de euro, acordat R. Moldova

România pregătește debursarea celei de-a doua tranșe din ajutorul de 100 de milioane de euro, acordat R. Moldova
Sursa foto: presidency.ro

România pregătește debursarea celei de-a doua tranșe din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat țării noastre. Subiectul s-a regăsit pe agenda întrevederii dintre ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă și șeful cancelariei premierului României, Alexandru Mihai Ghigiu.

„Interlocutorii au discutat despre proiectelor finanțate de Guvernul României, în baza ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, inclusiv, despre stadiul aprobării celei de-a doua tranșe”, au precizat reprezentanții misiunii diplomatice moldovenești de la București.

De asemenea, potrivit Ambasadei R. Moldova în România, oficialii au trecut în revistă proiectele bilaterale din domeniul infrastructurii energetice, transport, precum și cooperarea vamală.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Guvernul României a aprobat ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova în luna martie 2023. Ulterior, în luna mai, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru acordul dintre Guvernul de la București şi cel de la Chişinău, prima tranșă în valoare de zece milioane de euro fiind deblocată pe 30 iunie 2023.

Potrivit TVR Moldova, acordul prevede acordarea de fonduri care pot fi alocate pe o perioadă de şapte ani de la intrarea în vigoare a documentului. În acest fel, România continuă să participe la consolidarea rezilienţei R. Moldova în sectoare esenţiale pentru societate precum energie, transport, mediu, infrastructură, întreprinderi mici şi mijlocii, independenţă mass-media, reforma administraţiei publice, afaceri interne, sănătate, educaţie, cultură şi altele.