Reuters: Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze benzină după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor

Reuters: Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze benzină după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor
Sursa foto: Yegor Aleyev\TASS via Getty Images

Federația Rusă a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze 100.000 de tone de benzină în cazul unei penurii agravată de atacurile ucrainene asupra rafinăriilor rusești, scrie Reuters. Potrivit unor surse ale publicației, un acord în acest sens a fost deja convenit.

Şingis Iliasov, un consilier al ministrului Energiei din Kazahstan, a declarat că Ministerul Energiei nu a primit o astfel de solicitare de la omologul său rus. Totodată, Ministerul rus al Energiei nu a comentat informația. Belarusul a fost deja de acord să ajute Rusia cu aprovizionarea cu benzină.

Atacurile cu drone au redus cu aproximativ 14% din capacitatea rusă de rafinare a petrolului primar la sfârșitul lunii martie. Până acum, autoritățile au spus că situația de pe piețele interne de combustibil este stabilă și stocurile suficient de mari.

Rusia este un exportator net de combustibil și un furnizor pe piețele internaționale, dar întreruperile rafinăriilor au forțat companiile sale petroliere să importe.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Sursele Reuters au spus că Moscova a cerut Kazahstanului să înfiinţeze o rezervă de urgenţă o cantitate de 100.000 de tone de benzină, gata să fie furnizată Rusiei.

În februarie anul curent, Rusia a interzis temporar exporturile de benzină, pe fonul unei creșteri sezoniere a cererii. Interdicția a intrat în vigoare începând cu data de 1 martie și va fi valabilă timp de șase luni.

O decizie similară a fost luată anul trecut. Atunci, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice - Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan - au fost exceptate.

Exporturile de benzină din Federația Rusă, interzise timp de șase luni. Țările în care măsura nu va fi aplicată
Rusia a anunţat interzicerea temporară a exporturilor de benzină, pe fonul unei creșteri sezoniere a cererii. Interdicția intră în vigoare începând cu data de 1 martie și va fi valabilă timp de șase luni, anunță RBC. Potrivit unei surse RBC, decizia a fost aprobată de către prim-ministrul rus Mihai…