Recensământ 2024: După data de 7 iulie, în mai multe localități se va desfășura Ancheta Postrecenzare

Recensământ 2024: După data de 7 iulie, în mai multe localități se va desfășura Ancheta Postrecenzare
Imagine simbol. Sursa foto: Veaceslav Ceban / Europa Liberă

După data de 7 iulie - zi în care se va încheia Recensământul populației și locuințelor din anul 2024, în mai multe localități se va desfășura Ancheta Postrecenzare (APR). Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat astăzi că a propus proiectul anchetei spre consultări publice.

Potrivit BNS, Ancheta Postrecenzare include un subset de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ și este realizată pe un eșantion reprezentativ din populația de recensământ, urmată de o comparare a fiecărei persoane recenzate în APR cu informația obținută în recensământ.

„Prin intermediul acestei anchete va fi măsurat, în special, gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ”, explică responsabilii.

Amintim că Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică de amploare națională, care se desfășoară pe teritoriul țării o dată la zece ani și în cadrul căreia sunt colectate date despre persoane și locuințe. În 2024, recensământul se desfășoară în perioada 8 aprilie-7 iulie.

Scopul acestui proces amplu constă în producerea unor statistici care vizează structura demografică și socio-economică a populației, gospodăriile și nucleele familiale, locuințele în care populația își are reședința și condițiile de trai, precum și clădirile în care sunt situate locuințele.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Cetățenii care încă nu au participat la Recensământul populației și locuințelor sunt îndemnați să ia legătura cu recenzorii responsabili de sectorul de recensământ unde este locul de trai sau să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24, pentru a fixa data și ora interviurilor până la data de 7 iulie curent.

Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot stabili contactul cu acesta prin una din următoarele modalități:

  • să completeze formularul de pe site-ul web oficial al BNS, cu informația necesară, pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării;
  • să transmită un mesaj la adresa de email [email protected], oferind informația despre adresa de domiciliu
  • să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

Potrivit Legii privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie. Cei care refuză să participe la recenzare sau furnizează date incomplete și/sau eronate în cadrul recenzării riscă amenzi în mărime de la 1.000 până la 2.500 de lei.

Recensământ 2024: Peste 31 de mii de persoane au fost recenzate săptămâna trecută
Peste 31 de mii de cetățeni au fost recenzați săptămâna trecută în cadrul Recensământului populației și locuințelor. Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat astăzi că la finele zilei de duminică, 16 iunie, au fost recenzate circa două milioane 361 de mii de persoane (atât persoanele cu reședin…