R. Moldova va anula regimul liberalizat de vize cu Ecuador

R. Moldova va anula regimul liberalizat de vize cu Ecuador
Sursa foto: Gabriel Manjarres/Pexels

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. Denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador a fost votată de 57 de deputați, în prima lectură.

Potrivit Parlamentului, inițiativa de denunțare a acestui Acord aparține Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene.

„Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat R. Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană”, anunță Parlamentul.

Autoritățile de la Chișinău susțin că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucât cifra schimburilor comerciale dintre R. Moldova și Ecuador este de 300 de mii de dolari.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai târziu.

Cetățenii din Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE.