R. Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Care sunt motivele

R. Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Care sunt motivele
Imagine simbol

Republica Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de 53 deputați.

Potrivit notei informative a documentului, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive.

„În 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din R. Moldova și Georgia. Un alt motiv al suspendării Tratatului este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului”, notează Legislativul.

Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a intrat în vigoare în 1992 și impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state.

În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adaptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din țara noastră și din Georgia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, R. Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului.

În martie anul curent, Executivul de la Chișinău a aprobat suspendarea Tratatului cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat la Paris pe 19 noiembrie 1990. Totuși, nu este exclus că s-ar putea reveni la implementarea acestuia, la o dată ulterioară.

R. Moldova se retrage din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat în 1990
Executivul de la Chișinău a aprobat astăzi suspendarea Tratatului cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat la Paris pe 19 noiembrie 1990. Totuși, nu este exclus că s-ar putea reveni la implementarea acestuia, la o dată ulterioară. Proiectul de lege urmează să fie transmis președ…