R. Moldova, mai verde: Întreprinderile silvice din țară au primit astăzi 42 de utilaje forestiere moderne

R. Moldova, mai verde: Întreprinderile silvice din țară au primit astăzi 42 de utilaje forestiere moderne
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Întreprinderile silvice din R. Moldova au primit astăzi 42 de utilaje forestiere moderne pentru pregătirea terenurilor și plantarea pădurilor. Potrivit președintei Maia Sandu, aceste includ tractoare, mulcere și rotovatoare, a căror valoare totală depășește suma de 60 de milioane de lei.

„Mă bucur că am reușit să facem această investiție, așteptată de mulți ani. Avem nevoie de implicarea fiecăruia pentru a crește pădurile Moldovei. Avem nevoie de contribuția silvicultorilor, autorităților locale, organizațiilor de mediu și a fiecărui cetățean”, a declarat șefa statului, după ce a participat la evenimentul de totalizare a campaniei de împădurire de primăvară, 2024.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a precizat că în acest an silvicultorii au efectuat lucrări de plantare și reabilitare pe o suprafață de 3.300 ha, acestea fiind în realizate în mare parte manual.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Tehnica de prelucrare a solului va simplifica munca pădurarilor și ne va ajuta să plantăm păduri mai rapid și mai eficient. Suntem conștienți că planul de 145 de mii de hectare plantate în zece ani este un obiectiv extrem de ambițios și doar prin dotarea și capacitatea întreprinderilor silvice acest lucru va fi posibil. [...] Urmează și alte investiții în sectorul forestier. Împreună vom îndeplini obiectivul programului de împădurire și vom face R. Moldova mai verde”, a conchis ministrul.

Programul Național de extindere și reabilitare a pădurilor a fost lansat pe 11 noiembrie 2023. Campania este organizată de Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva, sub egida președintei Maia Sandu. Programul prevede reabilitarea și crearea de păduri noi, pe o suprafață de 145 mii ha, pe parcursul a zece ani (2023-2032).

Potrivit datelor oficiale, conform situației din noiembrie 2023, suprafața împădurită din R. Moldova ocupa 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE constituie 37,7%.

„Avem grijă de pădurile noastre”. De Ziua Pământului, președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic
De Ziua Pământului, președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic. Potrivit serviciului de presă Președinției, documentul aduce multe mecanisme noi pentru protecția pădurilor din țara noastră. „Avem grijă de pădurile noastre, căci ele înseamnă mai multă apă în fântâni și râuri, un sol mai ferti…