„Avem grijă de pădurile noastre”. De Ziua Pământului, președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic

„Avem grijă de pădurile noastre”. De Ziua Pământului, președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic
Sursa foto: Adobe Stock

De Ziua Pământului, președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic. Potrivit serviciului de presă Președinției, documentul aduce multe mecanisme noi pentru protecția pădurilor din țara noastră.

„Avem grijă de pădurile noastre, căci ele înseamnă mai multă apă în fântâni și râuri, un sol mai fertil, un aer mai curat și o viață mai sănătoasă”, a declarat șefa statului.

Șefa statului a subliniat că, odată cu lansarea Programului național de împădurire, silvicultorii au semnalat o problemă mai veche. Este vorba de pădurile plantate anterior pe terenurile primăriilor, care nu puteau fi înregistrate și întreținute de autoritățile locale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Noul Cod silvic, pe lângă mai multe reguli și oportunități pentru pădurile administrate de stat, aduce mai multă claritate și în modul de gestionare a pădurilor de către primării și vine să-i ajute pe primari să acceseze finanțare din Fondul Național pentru Mediu pentru elaborarea amenajamentelor silvice”, au precizat responsabilii de la Președinție.

Actualul Cod silvic a fost adoptat în 1997. În perioada 2001-2017, documentul a suferit mai multe modificări, însă, conform Ministerului Mediului, acesta conține prevederi vagi și generale.

Codul silvic, elaborat de către Ministerul Mediului, va intra în vigoare, cu unele excepții, la expirarea a 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova. La data intrării în vigoare a noului Cod, se va abroga Codul silvic actual și Legea pentru ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate.

După 27 de ani, R. Moldova va avea un nou Cod silvic
După 27 de ani, R. Moldova va avea un nou Cod silvic. În cadrul ședinței plenare din 28 martie, deputații au adoptat un proiect de lege în acest sens. Documentul reglementează regimul juridic al terenurilor fondului forestier, competențele autorităților administrației publice centrale și locale - cu…