R. Moldova ar putea adera la UE înaintea Ucrainei? Precizările eurodeputatului Siegfried Mureșan

R. Moldova ar putea adera la UE înaintea Ucrainei? Precizările eurodeputatului Siegfried Mureșan
Imagine simbol. Sursa foto: Guvernul R. Moldova

R. Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană înaintea Ucrainei și chiar înainte de termenul anunțat de președinta Maia Sandu – anul 2030. Acest lucru ar putea fi posibil dacă țara noastră va continua să fie guvernată de forțe pro-europene, după următoarele alegeri. Precizările au fost făcute de către europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

„Predicția mea este că, în următorii cinci ani, pe durata mandatului 2024-2029 al Parlamentului European și al Comisiei Europene, șansele sunt foarte mari să avem o extindere a Uniunii Europene. Această voință există, nu știu încă să vă spun ce state ar fi, dar cred că suntem cu toții realiști și știm că ar fi vorba de un număr mic de state: unu, două, trei state, mai degrabă de dimensiuni mici, care pot fi integrate ușor. Poate fi R. Moldova, pot fi state din Balcanii de Vest”, a declarat eurodeputatul.

Săptămâna trecută, la ceremonia de deschidere a Zilei Europei de la Chișinău, comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a declarat că R. Moldova ar putea deveni membră a UE mai devreme decât în 2030. Potrivit oficialului european, pentru asta, statele membre trebuie să înceapă negocierile propriu-zise cu țara noastră.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În luna noiembrie 2023, președinta Maia Sandu declarase în cadrul emisiunii „La 360 de grade” că R. Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene mai devreme decât anul 2030. Atunci, șefa statului menționase că acest lucru ar fi posibil, dacă, pe de o parte, autoritățile vor depune eforturi mai mari, iar pe de altă parte, blocul comunitar va păstra deschiderea pentru integrarea europeană a țării noastre.

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată în iunie 2022, iar în decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Potrivit unor surse diplomatice, citate de Europa Liberă, țara noastră și Ucraina ar urma să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămâna din luna iunie.

Presa: R. Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la UE în ultima săptămână din iunie
R. Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămâna din luna iunie, scrie Europa Liberă cu referire la surse diplomatice. Potrivit sursei, editorul Europei Libere pe probleme europene, Rikard Jozwiak, spune…
R. Moldova și Ucraina vor fi evaluate separat în procesul lor de aderare la UE, declară șeful diplomației europene
După ce R. Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, progresele sale vor fi examinate separate de cele ale Ucrainei, chiar dacă ambele țări au primit în același timp statul de candidat. O declarație în acest sens a fost făcută, pentru TVR Moldova, de șeful delegației Uniunii Eur…