Produsele agricole moldovenești, în continuare, vor putea fi exportate fără taxe în Marea Britanie și Irlanda de Nord

Produsele agricole moldovenești, în continuare, vor putea fi exportate fără taxe în Marea Britanie și Irlanda de Nord
Sursa foto: NickyPe de la pixabay

Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de anumite taxe. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat miercuri, 8 mai, avizul consultativ pentru amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre țara noastră și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat în 2020.

Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse originare din R. Moldova pe piața Regatului Unit va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani până la 31 iulie 2029.

În prezent, sunt stabilite cote de import la următoarele produse agricole: roșii - 272 tone, usturoi - 30 tone, struguri de masă - 2724 tone, mere - 5.548 tone, cireșe - 204 tone, prune - 2043 tone, suc de struguri - 68 tone.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Parlamentului, amendarea Acordului are drept scop susținerea producătorilor autohtoni în contextul extinderii exporturilor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

La 31 iulie 2023 a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru un an și, respectiv, expiră în luna iulie 2024. Potrivit autorităților, în această perioadă, exportul de prune a crescut de la 45 la 495 de tone, iar cel de struguri de masă s-a dublat. De asemenea, R. Moldova a început să exporte în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord mere și cireșe.