Producția agricolă din R. Moldova s-a majorat cu 23,6%. Domeniul care a înregistrat cele mai mari creșteri

Producția agricolă din R. Moldova s-a majorat cu 23,6%. Domeniul care a înregistrat cele mai mari creșteri
Sursa foto: GoodLifeStudio/Getty Images Signature

În anul 2023, producția agricolă în R. Moldova s-a majorat cu 23,6%, comparativ cu anul precedent. Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că producția vegetală a crescut cu 35,1%, iar cea animalieră a scăzut cu 1,9%.

Astfel, anul trecut, recolta de rapiță a crescut de 2,7 ori, cea a culturilor etero-oleaginoase – de două ori, a cerealelor şi leguminoaselor boabe – cu 79,1%, iar a culturilor bostănoase alimentare – cu aproape 30%.

De asemenea, producția de floarea soarelui a crescut cu 20%, de soia – cu 17,4%, de fructe, nuci și pomușoare – cu 15,9%, de legume – cu 9,4%, iar de struguri – cu 6,9%. În schimb, recolta de sfeclă de zahăr s-a micșorat cu 15,1%.

Sursa foto: BNS

Comparativ cu anul 2022, producția animalelor în gospodăriile de toate categoriile s-a micșorat cu circa 1,4%.

„În pofida faptului că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 15,1%, în gospodăriile de toate categoriile producţia a scăzut cu 3,4%, în rezultatul micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 6,4%”, a notat BNS.

Totodată, producţia de ouă a scăzut cu 4,5%, din cauza micșorării producţiei în întreprinderile agricole și în gospodăriile oamenilor.

Sursa foto: BNS

Concomitent, conform situației din 1 ianuarie anul curent, față de aceeași perioadă a anului precedent, a fost înregistrată o micșorare a efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, ca rezultat al scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației.

BNS mai notează că în întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivului de ovine și caprine – cu 17,0%, păsări – cu 15,0%, bovine – cu 10,6%, porcine – cu 6,6%.