„Primii iepurași dorm în iarbă”. Îndemnul autorităților către cetățenii care incendiază vegetația uscată

Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează populația despre respectarea normelor antiincendiare, în scopul evitării pericolului incendiilor de caracter natural. Cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, deoarece această practică pune în pericol mediul înconjurător și fauna sălbatică.
„În aceste zile de primăvară timpurie, multe animale își găsesc adăpost în vegetația uscată. Iepurașii abia născuți, păsările care cuibăresc la sol și numeroase alte viețuitoare își au habitatul exact în locurile unde oamenii dau foc iresponsabil. O singură scânteie poate distruge mii de vieți și poate provoca incendii necontrolate. Arderea vegetației uscate este interzisă prin lege”, atenționează Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De asemenea, potrivit inspectorilor de mediu, fumul toxic rezultat din arderea vegetației afectează sănătatea oamenilor și poluează aerul. Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă cetățenii:
- Să evite arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale;
- Să anunțe autoritățile dacă observă incendii provocate intenționat;
- Să protejeze natura și să adopte practici ecologice pentru curățarea terenurilor.
Cetățenii care observă incendii care rezultă în degajări puternice de fum sunt îndemnați să sune la numărul național de urgență 112 pentru a solicita intervenția autorităților.
Conform prevederilor Codului Contravențional al R. Moldova, arderile de frunze și deșeuri menajere sunt sancționate cu amenzi. Persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei, sau pot primi o pedeapsă alternativă de muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi între 30.000 și 40.000 de lei.