Președintele României anunță că va intra în competiția pentru funcţia de secretar general al NATO

Președintele României anunță că va intra în competiția pentru funcţia de secretar general al NATO
Sursa foto: Getty Images

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat marţi, 12 martie, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO.

„(...) am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a declarat Iohannis.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care luna aceasta se împlinesc 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.

Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus blocul politico-militar începând din 2014, se încheie în octombrie.

În 2022, președintele român Klaus Iohannis nu a negat intenția de a candida la șefia Alianței. „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea acesta.

Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României, iar la scrutinul din 24 noiembrie 2019, acesta a câștigat alegerile cu 66,09% din totalul voturilor valabil exprimate. Astfel, mandatul său expiră în 2024.

Presa: România intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO
România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, scrie hotnews.ro, citând surse oficiale. Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul ol…