Președinta Maia Sandu și ministrul de Externe Mihai Popșoi au condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Președinta Maia Sandu și ministrul de Externe Mihai Popșoi au condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Colaj ziar.md

Președinta Maia Sandu și șeful diplomației de la Chișinău, de Externe Mihai Popșoi, au condamnat atacul Iranului asupra Israelului din această noaptea. Cei doi oficiali au transmis că R. Moldova este solidară cu poporul israelian.

„R. Moldova condamnă ferm atacul fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului și sprijină pe deplin eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea situației. Gândurile noastre merg la cei care doresc pace în Orientul Mijlociu și pe tot globul”, a scris șefa statului într-o postare pe rețeaua X.
„Suntem solidari cu Israelul și poporul său. Întrucât securitatea regională în întregul Orient Mijlociu este grav amenințată, escaladarea ulterioară trebuie evitată”, a transmis ministrul Afacerilor de Externe, Mihai Popșoi, pe aceeași platformă.

Amintim că Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac fără precedent asupra Israelului, care a fost vizat de câteva sute de drone și rachete. Partea iraniană a declarat că acesta a fost un răspuns la atacul din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului iranian din Siria.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

New York Times a raportat, citând oficiali israelieni, că țara a fost vizată de 185 de drone kamikaze, 36 de rachete de croazieră și 110 de rachete sol-sol. Majoritatea atacurilor au fost efectuate de pe teritoriul iranian, iar o mică parte din Irak și Yemen.

Potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), 99% din toate rachetele și dronele au fost doborâte, majoritatea în afara teritoriului israelian. La acțiunile de apărare au participat Forțele de Apărare Aeriană ale Israelului și Forțele Armate iordaniene, fiind utilizate sistemele Iron Dome și David's Sling (Praștia lui David), precum și avioane de luptă americane și britanice.

Deși Iranul a declarat că a atacat toate țintele militare din Israel, Ierusalimul susține că nu există nicio distrugere, cu excepția unei baze militare din deșertul Negev, care a fost ușor avariată. Morți nu au fost raportați, însă mai mulți civili au fost răniți și internați la spital.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă duminică, 14 aprilie, la cererea Israelului. La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat pe rețeaua X că cere încetarea imediată a ostilităților și condamnă escaladarea gravă a conflictului.

Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete în această noapte
În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care a fost vizat de câteva sute de drone și rachete. Partea iraniană a declarat că acesta a fost un răspuns la atacul din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului