Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete în această noapte

Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete în această noapte
Sursa foto: Reuters

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care a fost vizat de câteva sute de drone și rachete. Partea iraniană a declarat că acesta a fost un răspuns la atacul din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului iranian din Siria. Sirenele de raid aerian au sunat în nordul și sudul Israelului, dar și în capitala Ierusalim, transmite „Radio Svoboda”.

New York Times a raportat, citând oficiali israelieni, că țara a fost vizată de 185 de drone kamikaze, 36 de rachete de croazieră și 110 de rachete sol-sol. Majoritatea atacurilor au fost efectuate de pe teritoriul iranian, iar o mică parte din Irak și Yemen.

Potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), 99% din toate rachetele și dronele au fost doborâte, majoritatea în afara teritoriului israelian. La acțiunile de apărare au participat Forțele de Apărare Aeriană ale Israelului și Forțele Armate iordaniene, fiind utilizate sistemele Iron Dome și David's Sling (Praștia lui David), precum și avioane de luptă americane și britanice.

Deși Iranul a declarat că a atacat toate țintele militare din Israel, Ierusalimul susține că nu există nicio distrugere, cu excepția unei baze militare din deșertul Negev, care a fost ușor avariată. Morți nu au fost raportați, însă mai mulți civili au fost răniți și internați la spital.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă duminică, 14 aprilie, la cererea Israelului. La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat pe rețeaua X că cere încetarea imediată a ostilităților și condamnă escaladarea gravă a conflictului.

Amintim că, vineri, 12 aprilie, Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o alertă de călătorie în Orientul Mijlociu. În contextul situației de insecuritate generată de războiul din Israel, MAE a recomandat cetățenilor moldoveni care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban, Siria, Iran și Iordania, să exercite prudență sporită.

Regiunea Orientului Mijlociu şi SUA sunt în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului iranian din Siria.

Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu! MAE îndeamnă moldovenii aflați în regiune să fie prudenți
Ministeru de Externe de la Chișinău a emis o alertă de călătorie în Orientul Mijlociu. Având în vedere situația de insecuritate generată de războiul din Israel, MAE recomandă cetățenilor țării noastre care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban, Siria, Iran și…