Plus trei candidați la șefia țării. Cine a primit refuz de înregistrare de la CEC
Încă trei candidați au fost aprobați de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrare la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Este vorba despre candidații independenți Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a primit refuz de la CEC pe motiv că semnăturile adunate nu au fost suficiente pentru înregistrarea în cursă, după ce o parte dintre acestea au fost declarate nule.
De asemenea, în ședința CEC din 24 septembrie au fost înregistrate simbolurile electorale ale celor trei candidați independenți pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, aprobați reprezentanții candidaților în Comisia Electorală Centrală și confirmate persoanele responsabile de finanțe (trezorier).
Acestea au fost ultimele dosare depuse la CEC, pentru înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale. În acest fel, în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova se vor regăsi 11 candidați.
Victoria Furtună
Fosta procuroră anticorupție, Victoria Furtună, a anunțat pe 30 iulie, la Tiraspol, că va candida la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent.
Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie curent, după 18 ani de activitate. Potrivit NewsMaker, aceasta a acuzat Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.
A doua zi după ce Furtună și-a dat demisia, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). Descinderile au avut loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA.
Igor Munteanu
La începutul lunii august, Igor Munteanu a fost desemnat în calitate de candidat la prezidențiale al partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), după ce formațiunea s-a retras din blocul „Împreună” și a declarat că nu va susține candidatura lui Octavian Țîcu.
În perioada anilor 2019-2021, Igor Munteanu a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, membru al blocului Blocul „ACUM”, format din Platforma DA și PAS. A fost președinte al comisiei economie, buget și finanțe, în 2019, și președinte al comisiei de control al finanțelor publice, în 2020-2021. Între anii 2010-2015, Igor Munteanu a exercitat funcția de ambasador al R. Moldova în SUA, Canada și Mexic.
Natalia Morari
Jurnalista Natalia Morari a anunțat, pe 18 iulie, că va candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, în calitate de candidat independent.
În luna mai, jurnalista Natalia Morari a organizat o întâlnire a liderilor opoziției, la care a fost discutat subiectul privind înaintarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale din toamnă. Întâlnirea nu s-a soldat cu rezultate, iar unii participanți și-au anunțat candidaturile pentru scrutinul din 20 octombrie.
Natalia Morari este fosta președintă a Asociației Obștești Media Alternativă, fondatoare a postului de televiziune TV8. În ultimul an, Natalia Morari gestionează propriul proiect pe YouTube.
Tudor Ulianovschi
Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale în primăvara anului curent, în cadrul emisiunii.
Până a ajunge în funcția de ministru de Externe, în 2018, Ulianovschi a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, inclusiv cea de viceministru.
Tudor Ulianovschi a ajuns ambasador în Elveția (2016–2018) pentru ca mai apoi, din 2018 și până în 2019, să ocupe fotoliul de șef al diplomației moldovenești.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În urma tragerii la sorți, Comisia Electorală Centrală a stabilit următoarea ordine prealabilă de înscriere în buletinul de vot a candidaților la șefia țării:
- Alexandr Stoianoglo - desemnat de Partidul Socialiștilor din R. Moldova;
- Maia Sandu - desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
- Renato Usatîi - desemnat de Partidul Nostru;
- Vasile Tarlev - desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
- Ion Chicu - desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
- Irina Vlah - desemnată de un grup de cetățeni;
- Andrei Năstase - desemnat de un grup de cetățeni;
- Octavian Țîcu - desemnat de Blocul electoral Împreună;
- Victoria Furtună - desemnată de un grup de cetățeni;
- Tudor Ulianovschi - desemnat de un grup de cetățeni;
- RESPINS DE CEC// Igor Munteanu - desemnat de Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare;
- Natalia Morari - desemnată de un grup de cetățeni.
Decizia finală privind ordinea de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot pentru alegerile președintelui R. Moldova va avea loc în data de 25 septembrie.
Pe 20 octombrie, în R. Moldova vor fi organizate alegeri pentru funcția de președinte al R. Moldova și referendumul pentru modificarea Constituției, prin care aderarea țării noastre la UE să fie declarată obiectiv strategic.