Petrocub Hâncești a câștigat în premieră titlul de campioană a R. Moldova la fotbal

Petrocub Hâncești a câștigat în premieră titlul de campioană a R. Moldova la fotbal
Petrocub. 7 noiembrie 2023. Sursa foto: Federația Moldovenească de Fotbal

Petrocub Hâncești a câștigat în premieră titlul de campioană a Moldovei la fotbal, anunță Federația Moldovenească de Fotbal. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, hânceștenii au acumulat 21 de puncte, cu 4 mai multe decât Zimbru, clasată a doua.

Astfel, Petrocub devine a 6-a echipă care reușește să câștige titlul de campioană națională după independența R. Moldova, potrivit Federației Moldovenești de Fotbal (FMF).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Istoria echipei Petrocub a început la Sărata Galbenă, un sat situat la circa 16 km de centrul raional Hâncești. În perioada sovietică Spicul din localitate, alături de Rapid Cărpineni și Flacăra Mingir, era considerată una din liderele fotbalului din raionul Kotovsk (în prezent, Hâncești), participând cu regularitate în campionatul ASB „Kolhoznikul”, dar și în campionatul RSS Moldovenești. La ultima ediție a competiției republicane, cea din toamna anului 1991, fotbaliștii din Sărata Galbenă au ocupat locul 5 în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc).

File de istorie a echipei Spicul Sărata Galbenă. Sursa foto: FMF

Începând cu sezonul 1998 - 1999 formația condusă de președintele Leonid Pascaru a început să fie sponsorizată de un grup de oameni de afaceri din domeniul petrolier și și-a schimbat numele în Petrocub-Spicul.

Oficial Petrocub a fost înființat pe 27 noiembrie 1999. Denumirea provine de la abrevierile Petro, derivată de la petrol, și CUB: primele litere ale numelor fondatorilor clubului: Mihail Crăciun, Mihail Usatîi și Alexandru Botnari, anunță FMF.

Începând cu sezonul 2015 - 2016, Petrocub Hâncești joacă neîntrerut în Super Liga, reușind în această perioadă trei clasări pe locul 2și tot atâtea pe locul 3. De asemenea, echipa de 4 ori s-a calificat în semifinalele Cupei Moldovei, iar în 2020 a câștigat prețiosul trofeu, învingând în finală echipa Sfântul Gheorghe Suruceni, 5-3, după executarea loviturilor de departajare.

Petrocub Hâncești are la activ și 6 prezențe în cupele europene: câte trei în Europa League și Conference League. Cea mai bună performanță a fost înregistrată în sezonul 2022 - 2023 când s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League.