UPDATE/ Mii de situri arheologice vor fi incluse în Registrul Arheologic Național. Cum va fi îmbunătățit documentul

UPDATE/ Mii de situri arheologice vor fi incluse în Registrul Arheologic Național. Cum va fi îmbunătățit documentul
Mănăstirea Țigănești, inclusă în Registrul Arheologic Național. Sursa foto: Alex Prodan

ACTUALIZARE (13 iunie 17:05) Peste 11 mii de situri arheologice din țara noastră vor fi introduse în Registrul arheologic național și vor beneficia de protecție specială. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în cea de-a doua lectură, de 57 de deputați.

Documentul a fost îmbunătățit, fiind excluse unele neclarități ce se referă la evidența, delimitarea și protecția siturilor arheologice. Astfel, s-au efectuat precizări privind pozițiile ce se repetă în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat sau sunt clasificate greșit după gen, spre exemplu, situri arheologice clasificate ca monumente de arhitectură sau de istorie/comemorative de război.

Totodată, au fost rectificate unele erori cum ar fi clasificarea monumentelor de arhitectură sau istorie drept situri arheologice, pentru a evita eventuala excludere a acestora și a asigura corectitudinea clasificării după gen a monumentelor care rămân în continuare în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat.

Concomitent, s-au efectuat corectări ale greșelilor tehnice, precizări privind datarea siturilor arheologice și denumirea acestora. În aceeași ordine de idei, siturile omise în Registrul arheologic național au fost reincluse în urma reorganizării acestuia pe regiuni.

ȘTIRE INIȚIALĂ (28 martie 13:40) Peste 11 mii de situri arheologice din țara noastră vor fi introduse în Registrul Arheologic Național, beneficiind astfel de protecție specială. Parlamentul a votat joi în prima lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.

Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția Națională Arheologică, în baza informațiilor din Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a informațiilor și studiilor publicate în literatura de specialitate și a manuscrisului Repertoriului monumentelor de arheologie (1993), păstrat în arhiva Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La completarea Registrului au contribuit și inspecțiile zonelor cu potențial arheologic, efectuate de către specialiștii Agenției Naționale Arheologie în perioada 2012-2023. Astfel, Registrul conține date detaliate despre fiecare sit arheologic, inclusiv localizarea, tipul și datarea acestuia.

Potrivit autorilor, utilizarea acestui document va avea contribui la evidența siturilor arheologice, delimitarea și protecția acestora. De asemenea, informațiile din Registru vor fi luate în considerare la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților, pentru a preveni distrugerea siturilor arheologice.