Peste 1.300 de refugiați ucraineni s-au angajat în R. Moldova. Majoritatea muncesc în Chișinău

Peste 1.300 de refugiați ucraineni s-au angajat în R. Moldova. Majoritatea muncesc în Chișinău
Sursa foto: border.gov.md

1.316 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 911 de femei și 405 de bărbați, au fost angajate oficial în câmpul muncii din R. Moldova până pe 1 martie anul curent, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

ANOFM anunță că cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele Agenției sunt angajați în municipiul Chișinău - 1.009, UTA Găgăuzia - 52, Bălți - 63.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, a notat Agenția.

În luna ianuarie curent, 94 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra la muncă cetățeni ucraineni, declarând 905 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.

Totodată, în prima lună a anului, circa 160 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Precizăm, că ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina a fost prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova se află peste 116 mii de persoane din Ucraina. Aproape 39 de mii au fost preînregistrate pentru obținerea protecției temporare, iar peste 30 de mii de persoane au obținut, deja, documente de identitate.

Persoanele din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova pentru încă un an
Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina va fi prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025. Astfel, va fi prelungit și documentul de identitate al beneficiarului. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv…