Persoanele din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova pentru încă un an

Persoanele din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova pentru încă un an
Sursa foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina va fi prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025. Astfel, va fi prelungit și documentul de identitate al beneficiarului. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv miercuri, 28 februarie.

Potrivit Guvernului, proiectul vine să asigure asistență socială beneficiarilor de protecție temporară și sprijin financiar, în funcție de criteriile de vulnerabilitate stabilite.

Totodată, persoanele care vor beneficia de protecție temporară vor avea dreptul de a munci pe teritoriul R. Moldova, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă, cu condiția de a fi înregistrate la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în a cărei rază își au reședința.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Cererea de acordare a protecției temporare poate fi depusă până la 1 martie anul curent de către cei aflați în țară, dar și de către persoanele care vor sosi în R. Moldova după această dată, până la 1 martie 2025.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova se află peste 116 mii de persoane din Ucraina. Aproape 39 de mii au fost preînregistrate pentru obținerea protecției temporare, iar peste 30 de mii de persoane au obținut, deja, documente de identitate.