Parlamentul nu va vota modificarea Constituției. Rezultatul referendumului automat va deveni lege

Parlamentul nu va vota modificarea Constituției. Rezultatul referendumului automat va deveni lege
Sursa foto: parlament.md

Parlamentul nu va vota pentru modificarea Constituției, iar rezultatul referendumului privind reconfirmarea identității europene a poporului R. Moldova și declararea integrării europeană drept obiectiv strategic al R. Moldova automat va deveni lege. O declarație în acest sens a fost făcută de deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Doina Gherman, în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV.

„Nu va fi nevoie de un vot în Parlament, automat votul cetățenilor, pentru că despre asta este referendumul republican constituțional, este despre votul oamenilor și asta este deasupra oricărui proiect de lege votat în Parlament. De aceea rezultatul referendumului automat devine lege”, a precizat Doina Gherman.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Referendumul ar urma să aibă loc pe 20 octombrie anul curent, iar întrebarea adresată cetățenilor va fi: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.

Astfel, potrivit documentului, preambulul Constituţiei va fi completat cu două alineate noi după cum urmează: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova,”.

La fel, se propune completarea textului Constituției cu un nou articol – Integrarea în Uniunea Europeană. Legea ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

PAS cere avizul Curții Constituționale la proiectul privind modificarea Constituției
Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități Veronica Roșca a anunțat marți că proiectul privind modificarea Constituției R. Moldova a fost definitivat și va fi transmis în adresa Curții Constituționale (CC). „Am definitivat proiectul de lege privind modificarea Constituției R. Mo…