Parlamentul European nu recunoaște legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Rusia

Parlamentul European nu recunoaște legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Rusia
Imagine simbol. Sursa foto: TASS 

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție prin care solicită statelor membre UE și comunității internaționale să nu recunoască legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Rusia. Despre acest lucru a anunțat deputatul ucrainean Alexei Goncearenko.

„În timpul acestor așa-zise alegeri nu au existat nici candidați alternativi, nici mass-media liberă, nici observatori independenți, nici libertăți politice. Prin urmare, așa-zisele alegeri sunt ilegitime și nedemocratice”, se menționează în rezoluție, potrivit agenției Unian.

Documentul mai solicită introducerea unor sancțiuni împotriva persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor ilegale în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Concomitent, Parlamentul European cere limitarea relațiilor cu președintele rus Vladimir Putinm, cu mici excepții. Mai exact, este vorba de subiectele care joacă un rol important pentru pacea regională, precum și obiectivele umanitare sau cele care țin de drepturile omului, cum ar fi schimburile de prizonieri, întoarcerea copiilor deportați înapoi în Ucraina sau solicitările pentru eliberarea prizonierilor politici.

Amintim că, la finele lunii februarie, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că organul legislativ al UE nu va recunoaște niciodată rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, care urmau să aibă loc la mijlocul lunii martie.

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au avut loc pe în perioada 15-17 martie. Scrutinul a fost câștigat de Vladimir Putin, care a obținut astfel al cincilea mandat.

În cele trei zile de scrutin, autoritățile electorale ruse au raportat mai multe incidente în secțiile de votare. Oamenii au turnat vopsea verde și dau foc la urnele de vot în semn de protest față de Putin. Potrivit proiectului OVD-Info, 86 de persoane din 21 de orașe au fost reținute.