Parlamentul European a aprobat prelungirea măsurilor de liberalizare a comerțului cu R. Moldova

Parlamentul European a aprobat prelungirea măsurilor de liberalizare a comerțului cu R. Moldova
Imagine simbol

Strugurii de masă, sucul de struguri, usturoiul, roșiile, merele, cireșele și prunele moldovenești vor continua să ajungă pe piața europeană fără taxe vamale. Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru R. Moldova și a modificat propunerea privind Ucraina, pentru a consolida garanțiile pentru fermierii din UE.

Legislativul european a votat pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele și cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025. Eurodeputații au retrimis raportul Comisiei pentru comerț internațional pentru a începe negocierile cu Consiliul.

Legislația conferă Comisiei posibilitatea de a lua decizii rapide și de a impune orice măsuri necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele uneia sau mai multor țări ale UE din cauza importurilor ucrainene, inclusiv o „frână de urgență” pentru produsele agricole deosebit de sensibile. Deputații au modificat propunerea Comisiei pentru a include produse mai sensibile și o dată de referință mai largă pentru calcularea volumelor medii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Măsurile de liberalizare sunt condiționate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept și a eforturilor sale susținute de combatere a corupției și a criminalității organizate”, se precizează în comunicatul Parlamentului European.

Într-un vot separat, Parlamentul a convenit cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă și 57 abțineri că toate taxele rămase la importurile din R. Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Pentru țara noastră, măsurile vor trebui acum aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual.

Măsura comercială în privința R. Moldova a intrat în vigoare pe data de 25 iulie 2022 și a fost prelungită cu încă un an, la finele lunii iulie 2023. Actuala măsură de liberalizare a comerțului expiră pe 24 iulie curent.

Comisia Europeană a prelungit suspendarea tuturor taxelor vamale pentru importurile din R. Moldova
(Update) Comisia Europeană a prelungit miercuri, 21 februarie, cu încă un an a măsura de liberalizare a comerțului dintre R. Moldova și UE. Astfel, strugurii de masă, sucul de struguri, usturoiul, roșiile, merele, cireșele și prunele moldovenești vor continua să ajungă pe piața europeană fără taxe v…