Noi discuții privind criza energetică din țară. Premierul cere campanii de informare pentru cetățeni

Noi discuții privind criza energetică din țară. Premierul cere campanii de informare pentru cetățeni
Sursa foto: gov.md

Membrii Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025 au discutat, vineri, despre impactul crizei energetice în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom pe malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prețul mediu ponderat al achizițiilor de 509 de euro per mia de metri cubi, agreat de „Moldovagaz” nu va permite companiei să ceară majorarea tarifului în această iarnă.

Totodată,  „Vestransmoldgaz” dă asigurări că va întreprinde toate măsurile necesare pentru majorarea valorii maxime a limitei contului de echilibrare operațională (OBA) în punctele de interconectare existente cu Ucraina și România, potrivit comunicatului.

În ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică, S.A. „Energocom” a anunțat că a avut discuții cu S.N. „Nuclearelectrica” S.A., cât și „OMV Petrom” în scopul negocierii suplinirii importurilor de energie electrică la preț preferențial până la sfârșitul lunii martie 2025. Acestea, la rândul lor, și-au exprimat disponibilitatea creșterii cantității de energie electrică comercializate cu SA „Energocom” pentru perioada respectivă, se arată în comunicat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La rândul său, premierul Dorin Recean a cerut tuturor autorităților competente și întreprinderilor energetice desfășurarea unor campanii de informare a cetățenilor privind necesitatea de a consuma rațional energia electrică, în special în orele de vârf.

Premierul a solicitat, de asemenea, reluarea activității Centrului de dirijare în situații excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, găzduit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Astfel, Centrul ar urma să fie funcțional în cazul în care apar deconectări ale energiei electrice cauzate de eventualele bombardamente ale infrastructurii energetice din Ucraina, precum și în cazul în care nu va fi încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Amintim că Parlamentul a aprobat instituirea, începând cu 16 decembrie, a stării de urgență, pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu situația din sectorul energetic.

Sursa foto: gov.md