Muncitorii ilegali din domeniul construcțiilor vor fi depistați cu ajutorul dronelor și camerelor

Muncitorii ilegali din domeniul construcțiilor vor fi depistați cu ajutorul dronelor și camerelor
Imagine simbol

Inspectoratul de Stat al Muncii va fi echipat cu drone și camere de luat vederi pentru a putea investiga mult mai bine șantierele de construcții, declară ministrul Muncii, Alexei Buzu. În cadrul emisiunii „În context”, oficialul a subliniat că măsura va fi luată „din perspectiva securității la locul de muncă”, pentru a identifica numărul persoanelor care lucrează și pentru a stabili dacă sunt angajate oficial.

„Noi vom face acele schimbări și investiții necesare ca să ne asigurăm că avem o instituție integră și care ajută pe cei care muncesc să treacă pe alb”, a declarat acesta.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministrul spune că în ultimele 20 de zile au fost identificate aproximativ 80 de persoane care lucrează fără contract de muncă, însă în prezent, angajatorii nu sunt sancționați.

„La acest moment nu aplicăm sancțiuni înțelegem că există o problemă legată de dezvoltarea economică și vrem să susținem antreprenorii în R. Moldova, facem prescripții, lucrăm cu angajatorii, dacă încălcările vor persista vom trece la următoarea etapă unde vom aplica acele amenzi”, a spus Buzu.

Potrivit datelor prezentate de ministru, în țara noastră, la sfârșitul anului trecut, peste 500.000 de persoane apte de muncă nu erau angajate în câmpul muncii. Totuși, sunt cu 121.000 mai puține persoane inactive, din ultimii cinci ani.