Moldovenii pot direcționa 2% din impozitul pe venit organizațiilor nonguvernamentale. Lista beneficiarilor

Moldovenii pot direcționa 2% din impozitul pe venit organizațiilor nonguvernamentale. Lista beneficiarilor
Sursa foto: sfs.md.

Persoanele fizice rezidente care nu practică activitate de întreprinzător și care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare pot desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale, precizează Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Anunțul vine în contextul în care pe 30 aprilie anul curent expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit de către persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător (CET18), pentru perioada fiscală 2023.

SFS precizează că orice persoană fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit - Formularul CET18, în termenul stabilit de legislaţia fiscală, atât în format electronic, cât și pe hârtie.

Astfel, în secțiunea a cincea a declarației CET18 (câmpul M1), urmează a fi completat codul fiscal din 13 cifre (IDNO) al organizației beneficiare. Informația completă a beneficiarilor, cum ar fi, codul fiscal, adresa juridică și denumirea organizației poate fi aflată accesând Lista beneficiarilor desemnării procentuale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pentru ca desemnarea procentuală să fie validată, contribuabilul trebuie să întrunească următoarele cerințe:

  • să depună în termen Declarația cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18), electronic sau pe suport de hârtie;
  • să nu înregistreze restanțe la impozitul pe venit pentru perioadele anterioare perioadei fiscale în care a fost efectuată desemnarea procentuală;
  • să achite integral şi în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea;
  • să efectueze desemnarea procentuală în folosul unei singure organizații incluse în lista beneficiarilor.

În 2023, peste 41 de mii de contribuabili au redirecționat 2% din impozitul lor pe venit.