Ministerul Muncii, despre problema asistenților personali: Primăria să-și onoreze atribuțiile în limita bugetului

Ministerul Muncii, despre problema asistenților personali: Primăria să-și onoreze atribuțiile în limita bugetului
Sursa foto: captură video/privesc.eu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a răspuns acuzațiilor Primăriei municipiului Chișinău precum că orașul, dar și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia ar fi discriminate, întrucât statul nu finanțează serviciul social „Asistență personală”. Potrivit secretarului de stat de la minister, Vasile Cușca, „nu este o discriminare, dar cadrul normativ, iar prin noua reformă, statul nu a oferit, dar nici nu a luat nimic de la Primărie”.

„Pentru viitor, e necesar ca Primăria, în baza bugetului provizor care este semnat de către conducerea Primăriei să-și onoreze atribuțiile și competențele în limita bugetului care este. În cazul în care ajungem la luna august, septembrie, toamna și vin cu calcule și argumente că din 177 de milioane au rămas 0, atunci iarăși putem să discutăm identificarea soluțiilor, alocarea mijloacelor financiare suplimentare”, a spus Cușca.

Angela Chirilov, președinta Inspectoratului Social de Stat, a anunțat că instituția pe care o conduce, în prezent, a primit 20 de sesizări de la asistenții personali din diferite sectoare ale municipiului Chișinău.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Asistenții personali din municipiul Chișinău au ieșit luni, 11 martie, la protest la sediul Primăriei pentru a cere demisia „factorilor de decizie” și a primarului, Ion Ceban, în timp ce autoritățile centrale și municipalitatea se acuză reciproc și nu ajung la un compromis pentru soluționarea problemei.

La începutul anului curent, autoritățile locale din Chișinău au anunțat că sute de asistenți personali din capitală vor fi concediați, iar salariul celorlalți se va reduce cu 50%.

Începând cu 1 ianuarie 2024, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, cu excepția municipiului Chișinău și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

Situația asistenților personali, încă incertă. Oamenii au ieșit la protest să ceară demisia „factorilor de decizie”
Situația asistenților personali rămâne incertă. În timp ce autoritățile centrale și municipalitatea se acuză reciproc și nu ajung la un compromis pentru soluționarea problemei, luni, 11 martie, asistenții personali din municipiul Chișinău au ieșit la protest la sediul Primăriei pentru a cere demisia…