Situația asistenților personali, încă incertă. Oamenii au ieșit la protest să ceară demisia „factorilor de decizie”

Situația asistenților personali, încă incertă. Oamenii au ieșit la protest să ceară demisia „factorilor de decizie”
Sursa foto: captură video

Situația asistenților personali rămâne incertă. În timp ce autoritățile centrale și municipalitatea se acuză reciproc și nu ajung la un compromis pentru soluționarea problemei, luni, 11 martie, asistenții personali din municipiul Chișinău au ieșit la protest la sediul Primăriei pentru a cere demisia „factorilor de decizie” și a primarului, Ion Ceban.

O mamă a spus în fața mulțimii că nu are cu cine să-și lase băiatul, iar la centrele din oraș trebuie să fie alături de el.

„Sunt multe centre în Chișinău, dar eu trebuie să merg, să stau lângă el. Cum să mă desfac, să merg la lucru și să stau cu feciorul meu. Dacă nu ajutați asistenții personali și nu-i lăsați în pace, mâine se va întâmpla cu voi. (...) În țara asta sunt foarte mulți bani, dar nu vin la cei defavorizați”, a spus femeia.

Laura Urschi, fiica lui Gheorghe Urschi, prezentă la protest, a spus că „autoritățile trebuie să se trezească”, iar în cazul în care nu sunt în stare să facă față problemei să-și dea demisia factorii de decizie.

„Nu facem parte din niciuna din taberele respective (n.r. autoritățile centrale și locale), dorim doar drepturile beneficiarilor noștri să fie respectate și asistența socială să rămână a fi finanțată, iar puterea centrală și locală să se înțeleagă cine să o facă”, a declarat Urschi.

După ce au scandat „rușine” și „demisia”, oamenii au încercat să intre în sediul Primăriei, ca să discute cu primarul capitalei, însă fără succes. Ușa sediului a fost păzită de carabinieri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Mai devreme, la ședința Primăriei, edilul capitalei, Ion Ceban, a menționat despre protestul care este programat pentru ziua de luni, 11 martie, însă l-a numit „mobilizare” și a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de politizarea subiectului.

„Noi am atacat în instanță Guvernul pentru acțiunile sale discriminatorii în raport cu municipiul Chișinău. Nu poate fi asistentul personal finanțat de către stat la Briceni, la Bălți, la Cahul, iar la Chișinău – nu. Este contrar tuturor normelor și standardelor internaționale”, a spus Ceban.

Pe 8 martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat că a atacat în instanță Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului (DGPDC) „pentru acțiuni ilegale” și a solicitat Primăriei municipiului Chișinău să revină în cadrul legalității și să restabilească neîntârziat toate contractele de muncă cu toți asistenții personali din Chișinău.

„În contextul în care salariul brut pentru un asistent personal constituie 6.500 lei, constatăm că sunt necesare 158,7 milioane lei pentru achitarea salariilor a 2.034 de asistenți personali pentru 12 luni. Primăria a prevăzut un buget de 177 milioane lei pentru 2024, respectiv dispune de resurse financiare suficiente pentru achitarea completă a Serviciului „Asistență personală””, a notat ministerul.

La începutul anului curent, autoritățile locale din Chișinău au anunțat că sute de asistenți personali din capitală vor fi concediați, iar salariul celorlalți se va reduce cu 50%.

Începând cu 1 ianuarie 2024, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, cu excepția municipiului Chișinău și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.